A szervezet kalciumháztartásának szinten tartására, esetleg javítására felhasználhatjuk a fehérhéjú tyúktojást. Ha nyers tojás héját használjuk fel erre a célra, akkor alapos mosás után hidrogén – peroxidos vízzel (1 liter vízhez 10 csepp) fertőtlenítsük a tojás héját, majd eltávolítjuk a belsejét, a héj belső oldalát is megtisztítjuk vízzel, majd kiszárítjuk, aztán kávédarálón porrá őröljük. Akár magában, akár – a kálcium jobb beépülése céljából- egy kanál csukamájolajjal fogyaszthatjuk (egy alkalommal 2-5 darab tojás héját).
Javíthatunk az ízén, ha az őrölt tojáshéjhoz hozzáadunk, 1/2 -1 evőkanál jó minőségű mézet.
A táplálékunk kúra közben kalciumban, magnéziumban, bórban valamint D-vitaminban gazdag ételekből álljon.
Mindezek a táplálékok akkor hasznosulnak a szervezetünkben legjobban, ha előtte szervezetünket megtisztítjuk a salakanyagoktól, vastagbél és májtisztítást végzünk.
Osteoporózis, osteochondrosis:
6 db friss, fehér héjú tojást összekeverünk, 10 db citrom frissen facsart levével. Sötét falú (befőttesüvegbe) tesszük, és gézanyaggal lefedjük. 7-8 nap múlva a tojás héja feloldódik, citromsavas kálcium keletkezik. A keverékhez adjunk hozzá 20 dkg mézet, 2 dl konyakot. Összekeverjük, és 3 hétig sötét, hűvös helyen hagyjuk érlelődni. Előbb egy desszertes kanállal, majd egy evőkanállal fogyasszunk, napi 3 alkalommal evés után. Ez a kivonat nemcsak a csontszerkezetet javítja, hanem az anyagcserét is, és hasznosan alkalmazható különböző allergiás megnyilvánulások esetén is.(asztma, csalánkiütés, porallergia stb.)