Szervezetünk számára a napi 5 étkezés az ideális. Akik naponta csak 1-2 alkalommal esznek, azoknak a teste raktározni kezdi a bevitt élelmiszert. A reggeli a nap legfontosabb étkezése, ez 7-9 óra között legyen. Ez lehetőség szerint legyen kiadós. Reggel tanácsos 4-5 dl meleg teát/folyadékot bevinni, még evés előtt 20 perccel. Egészséges reggelire zsírosabb ételeket enni, hogy ürüljön az epehólyag, ne jöjjön létre benne pangás. Például: rántotta, sajt, vaj, juhtúró (bármilyen túró), tejföl, olajos hal, szalonna, ezek mellé persze kenyér. Előnyösebbek a teljes kiőrlésű kenyerek, zsemlék, lassabban dolgozza fel a szervezet, tovább biztosít jóllakottság érzést, és tápértékük magasabb. Zöldségként ezek mellé pl.: retek, fekete retek, savanyú káposzta, káposztalé, paprika, paradicsom. Mindig az évszaknak megfelelő zöldségeket fogyasszuk. Így sok mérgező vegyszertől (permetszertől) megkíméljük a testünket. Nyáron paprika, paradicsom, télen káposzta, földben télire eltett retek. Felvágottat egyáltalán nem javasolom: hússzínezők által színezettek, tartósítottak, máj-vese károsítóak. Kivéve a házilag készült kolbász, egyéb termékek, ami kezeletlen. Húsok beszerzésére érdemes hosszú távon gondot fordítani, olyan hentest keresni, aki frissen vágott termékeket árul, és ha lehet nem antibiotikumokon, és tápszeren nevelt állatokat vásárol fel.
Délelőtt 9-11 óra az ivás ideje, reggel lefőzött teát kortyonként lehet iszogatni, egyszerre 2-3 kortynál ne többet, ez így harmonikus a vese számára. Ilyenkor 5-7 dl folyadékot meg lehet inni. Tízóraira keveset együnk, éppen hogy csak beinduljanak a bélmozgások: 1 alma, vagy körte, joghurt, egy jó minőségű müzli szelet, otthon elkészített kásából 1 csésze (1 dl mennyiség).
Az ebédet tanácsos 13 h előtt elfogyasztani. Az ebéd mindenképpen meleg étel legyen, ez nagyon fontos a gyomor számára. Kerüljük az előre csomagolt, mirelit élelmiszereket, rendkívül kártékonyak. Evés közben nem jó inni, felhígítjuk a gyomornedveket, rosszabb lesz az ételek emésztése. Étkezések előtt 20 perccel, utána másfél órával ne igyunk, esetleg szájat öblögetni lehet. Az sem célszerű szokás, hogy a levest főétkezés előtt fogyasztjuk, a leves egy külön étkezés lehetne, mondjuk délután. Felhígítja a gyomornedveket, kevésbé emésztődik, inkább rothad az élelmiszer a belekben.
Ebéd után, aki teheti minimum 20 percre helyezkedjen vízszintesbe, ha nem is alszik el, ez nagyon egészséges a szív számára. Magas vérnyomás, szívproblémák esetén különösen ajánlott.
Délután 13-15 óra között 1 alkalommal fogyasszunk valami apróságot, korai uzsonna gyanánt, joghurt, kefirt, pár szem aszalt gyümölcsöt, 1 alma vagy körte, ilyenkor nem kell sokat enni, nagyon keveset. Bolti édességet egyáltalán nem kéne fogyasztani, ezekben nagyon sok az ízfokozó szer, igen magas a cukortartalmuk, nem egészségesek. A kekszekben importált genetikailag módosított (génmanipulált) szója van. Ilyen ételekre a szervezetnek nincs szüksége.
A kávét sem javasolom, esetleg napi 1-2 alkalommal, mert a bevitt folyadék háromszorosát üríti a szervezetből, így hosszú távon szárítja a beleket. A szervezetünk több mint 60%-a víz, nagyon fontos a folyadékháztartásra figyelni. Aki nem iszik eleget, hosszú távon zsírt és toxikus anyagokat halmoz fel a testében, ezáltal önmagában az elégséges tiszta folyadékbevitel fogyasztó hatású. Kávé helyett sokkal hatékonyabb a fekete tea, vagy a menta (menta tea, mentás-citromos víz, otthon elkészítve) élénkítő hatása, és sokkal egészségesebbek is. A koffein hatása ráadásul jó fél óra alatt elmúlik, míg a fekete tea és a menta fokozatosan fejtik ki a szervezetben az élénkítő hatásukat.
Délután 15-17 óra között szintén az ivásé a főszerep, ilyenkor 5-7 dl folyadékot igyunk meg. A folyadékok mindig cukormentesek, kezeletlenek legyenek: tiszta víz, tea. A víz lehet tisztított, de nem jók a palackozott vizek. Azt a vizet célszerű inni, ahol éppen tartózkodunk (kivéve pl. trópusi országokba történő utazások során), mert az adott helyen lévő káros földsugárzások ellen, a helyben fogyasztott vizek védő hatást nyújtanak a szervezetünk számára.
Vacsora 17-19 óra előtt legyen, ha lehetséges lefekvés előtt 4 órával. A vacsora szerény legyen. Lehet meleg étel, valamilyen kása (búza, árpa, zab stb) aszalt gyümölcsökkel, magvakkal. Lehet önmagában csak egy kiadós leves. Nagyon egészségesek a hidegen sajtolt olajak. Ezek fogyasztását életvitelszerűen ajánlom (lenmagolaj, tökmagolaj, szőlőmag-olaj, máriatövismag-olaj stb.). Érdemes jó helyről beszerezni. A lap alján mellékelem különböző olajak indikációját.
A mozgást iktassuk be életvitelszerűen az életünkbe. Fiatalon tart, segít megőrizni az egészségünket. Idősebb korban javasolt napi 45 perc intenzív séta vacsora után egy jó órával. Fiatalabb korban intenzív sport: úszás, futás, bicikli, lovaglás minimum heti 3 alkalommal 1 óra. Ez a legkevesebb, amit meg kell tennünk, egészségünk megőrzése érdekében, hogy ne jelentkezzenek idő előtt különböző egyre nagyobb számban előforduló anyagcserezavarok (cukorbetegség, magas vérnyomás, zsíranyagcsere-zavara.), egyéb betegségek, fájdalmak.
Vitaminként ajánlom: Béres cseppet, különböző magőrleményeket, rendkívül sokoldalúan hatnak az immunrendszerre. Pl.: homoktövis-mag őrlemény, máriatövis-mag őrlemény, dinnyemag-őrlemény, almamag-őrlemény, málnamag-őrlemény stb.
Különböző olajok hatásai(mindennapi „gyógyszereink”):
Dióolaj
Csökkenti a koleszterinszintet, a trombózis kialakulásának esélyét, a vérnyomást. Erősíti a szívet, a keringést, és az idegeket. A benne lévő B-vitamin serkenti az agyműködést, és a koncentrációs képességet, segít a reumatikus, izületi gyulladásban szenvedő betegek terápiákában, és különösen ajánlott az érelmeszesedés megelőzése szempontjából. Bőrt tápláló, védő hatású, késlelteti a bőr öregedését.
Kendermagolaj
Javítja a vérkeringést, serkenti az immunrendszer működését. Emeli az energia- és anyagcsereszintet. Enyhíti az ízületi gyulladással járó tüneteket.
Lenmagolaj
Az egyik legtisztább és legtöbb esszenciális zsírsavat tartalmazó növényi olaj. Ajánlott izületi gyulladás és hörghurut kezelésére, valamint testzsír-százalék csökkentésére. Serkenti az agyműködést, a vérerek munkáját, csökkenti a vérsűrűséget.
Mákolaj
A csontozat első számú segítője, megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású.
Mandulaolaj
Fontos szerepe van a bőr védelmében, puhítja, visszaadja rugalmasságát, lassítja öregedését. Gombás fertőzések és ekcémás bőr kezelésére használható. Csökkenti az érelmeszedés kockázatát, erősíti az immunrendszert.
Szezámmagolaj
Serkenti az epeképződést, epehólyag kiürülését. Fontos szerepet játszik a magas vérnyomás és a szívinfarktus megelőzésében. Az olaj természetes antioxidánsokat tartalmaz, a máj és a vér koleszterin szintjét csökkenti. Hidratáló hatású, antiallergén, jó hatással van a száraz bőrre, pikkelysömörre, és az ekcémára.
Szőlőmagolaj
Megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti az érfalat, csökkenti a trombózisveszélyt, csökkenti a koleszterinszintet, és a vérrögképződést. Antioxidáns hatása kimutatott; javítja a látást, megelőzi a szürkehályog kialakulását. Gyulladás gátló hatású, erősíti a szervezetet a stressz ellen. E-vitamin tartalma bőrre tápláló, késlelteti a bőr öregedését.
Tökmagolaj
Fontos szerepet játszik a prosztatarák megelőzésében és a koleszterinszint csökkentésében, erősíti az immunrendszert. Elősegíti fogyókúra során a zsírszövetek lebontását. Lassítja a szervezet öregedését, segíti a legyengült szervezet felépülését a betegség utáni lábadozásban.
Sütésre nem alkalmas, de salátákra, tésztákra kiváló.