1 recept:
1 pohár égerfalevél, 2 ek. friss csalánvirág, 1 pohár paréjlevél- mind májusban szedve. Az egészet forrázzuk le 2 pohár vízzel, 8 órát világos helyen állni hagyjuk, leszűrjük, és adunk hozzá ½ tk szódabikarbonát. Fogyasszunk 1 tk-jával naponta reggel 30 perccel evés előtt, este elalvás előtt.
2. recept
1 pohár frissen nyert cékla levet enyhén felmelegítünk, és elkeverünk benne 1 tk szódabikarbónát. A keveréket 2 órára tegyük hűtőbe. ¼ pohárjával fogyasszunk napi 4 alkalommal.
3. recept
1 ek. szárított áfonyalevelet forrázzunk le 1 pohár vízzel, majd 30-40 percet hagyjuk pihenni. Leszűrjük, a leveleket kinyomkodjuk. Keverjünk el benne egy késhegynyi szódabikarbónát. ½ pohárjával fogyasszuk a keveréket napi 4-5 alkalommal.
4. recept
A dió belsejében lévő, dióbelet elválasztó hártyára van szükség, 5 ek. ilyen hártyát leforrázunk 1 pohár vízzel, 1 órán át vízfürdőben tartjuk. Leszűrjük, feloldunk benne 1/2 tk szódabikarbónát. 1 tk-jával fogyasszunk napi 3-4 alkalommal.
5. recept
5 babszemre(fehér vagy sárga színű), éjszakára öntünk 0,5 dl lehűtött, előzetesen felforralt vizet. Reggel éhgyomorra lenyeljük(szét kell rágni)majd a vizet amiben ázott ,meg lehet inni. A kúra 40 napig tart.
6. recept
Napjában igyunk meg éhgyomorra 50-70 ml friss krumplilét (piros, vagy rózsaszínű krumplit használjunk.)
7. recept
Ha a napi étrendünkbe beiktatjuk a fejes saláta fogyasztását, már 2-3 hét múlva tapasztalni fogjuk a szervezetünk anyagcseréjének javulását. Napi adagja: 30-150g.
8. recept
50g szárított fehérürömöt öntsünk le 1 liter hidegen sajtolt napraforgóolajjal, és hagyjuk 40 napot érlelődni. Átszűrjük, és kipréseljük az alapanyagot. Fogyasztása: napi 3alkalommal 1 teáskanáljával 10 perccel evés előtt. A kezelés egy hónapig tart. A szert hűvös, sötét helyen tartsuk.
9. recept
Tölgyfa makkot megtisztítjuk, húsdarálón ledaráljuk, egy kicsit megpirítjuk, és heti 1 alkalommal fogyasztjuk: 1 evőkanál makkból, és 2 dl forralt vízből italt készítünk. Ízlés szerint édesítjük.
10. recept
Készítsünk 2 féle kivonatot:
- Vágjunk apróra egy gerezd fokhagymát, helyezzük egy befőttesüvegbe, és öntsünk rá jó minőségű 40% etilalkoholt vagy vodkát. 10 napig állni hagyjuk.
- Egy literes befőttes üveget félig öntsünk meg zöld dióval(akkor amikor érési állapotban van, a gyufaszál beleszúrható, kb május vége, június eleje). Töltsük fel az üveget vodkával és hagyjuk 3 napig állni. Mindkét kivonatból 1-1 teáskanállal fogyasszunk reggel és este gyógyulásig. Sötét helyen érlelendők.
11. recept
Szedjünk tavasszal orgonarügyet. Árnyékban szárítsuk meg. Egy evőkanál rügyet leforrázzunk 1 liter vízzel. A szert 1 evőkanáljával fogyasszuk napi 3 alkallomal evés előtt.
12. recept
Vegyünk 2 db nyers csicsókát. Tisztítsuk meg, és 1 liter vízben 40 percig főzzük. Ezután lehűtjük, és leszűrjük. Napi 1 literjével igyunk másnaponként. Normalizálja a vér cukortartalmát, csökkenti a vérnyomást, jó hatással van a hasnyálmirigyre.
13. recept
Fogyasszunk 1 teáskanál lenmagot reggel és este, ihatunk hozzá vizet, szétrágni tilos.
14. recept
A petrezselyemzöld fogyasztása csökkenti a vércukorszintet.
15. recept
Étkezés közben igyunk meg napi 3 alkalommal 1/3 pohár grapefruit lét.
Különösen ajánlott növények még a cukorháztartás normalizálása szempontjából hosszútávon: zeller, cékla, sárgarépa(lé), paradicsom(ital), alma, dió-napi 3 szem.