A hagyományos kínai gyógyászat mind a reumatikus ízületi gyulladást, mind a csontízületi gyulladást a „bí” azaz a gátlás tüneteiként tartja számon, olyan jelenségekként, amikor a qi áramlása a szél és a nedvesség kombinációjának eredményeképp lefékeződik. Ha az ízületek télen különösen fájnak, és a tünetek felerősödnek úgy a gátlást minden bizonnyal ez a kombináció okozza. Ha az ízületi gyulladás oka meleg természetű, akkor az ízületek megduzzadnak és felmelegszenek.
A diagnózis során a kínai orvos megkísérli megállapítani a belső diszharmónia sajátos szerkezetét. Ha a beteg hideg természetű ízületi gyulladástól szenved az orvos melegítő füveket ír elő a szél és a nedvesség felszárítására pl: ginsenget, fahéj, narancs héja, csüdfű, angyalgyökér, keserűfű.
Az ízületi gyulladástól és reumától szenvedőknek kerülniük kell a szeles és nedves időjárási körülményeket. Télen a test alsó részét tartsák melegen, és tavasszal igyekezzenek minél később átállni a könnyű öltözékre.
A betegnek kerülni kell az állati zsírokban gazdag ételeket, minthogy ezek erősítik a szeles-nedves típusú gátlást, és ezáltal a fájdalmat és a gyulladást is.
A szelet és a nedvességet csökkentő ételek közé tartozik a bazsalikom, fahéj, ánizs, gyömbér, zsálya, fekete bab, amelyekat a betegnek életvitel szerűen kell fogyasztania.
Nagyon egészségesek a stimuláló hatású csípős ételek, így a csípős paprika, gyömbér, fokhagyma. Napi ételként ajánlott télen a jégretek, nyáron a gyömbér.
Kínában a csonterősítés és kálcium-utánpótlás hagyományos módja a „csont-csipsz”, amelyet heti gyakorisággal készítenek. A rendkívül vékonyra szeletelt marhacsontot rzsecetbe áztatva megpuhítják, majd kemencébe ropogósra sütik. A természetes forrásból származó kálciumot ugyanis a szervezet strukturális és vegyi összetételénél fogva sokkal könnyebben tudja hasznosítani. Ilyen kalciumforrás a csont és a porc, a bioglükozamin és a kondroitin szulfát.
Ezek elősegítik a porcok egészséges szerkezetének megőrzését és az ízületek normál működését, fontos szerepet játszanak az ízületi porcok épségének megőrzésében és regenerálódásában. Gyermekek és idősek számára fontos még a TERMÉSZETES FORRÁSBÓL, például a tengeri halolajból származó A- és D- vitamin is.
A modern kutatás kimutatta, hogy az eleuthero-ginseng is számos olyan hatóanynagot tartalmaz, amelyek fontosak a csont és az ín egészségének fenntartásához, ezek tápanyagainak könnyebb felvételéhez. A régi kínai közmondás úgy tartja: „többet ér egy szál eleuthero-ginseng, mint egy szekér arany”, s a mai ember is egyre inkább felismeri az egészség megőrzésében játszott fontos szerepét.