Amikor az orvostudomány még gyerekcipőben járt, akkor volt nagy hasznára a falusi népnek a helyi füvesasszony vagy javasasszony, aki ismerte őseik tudását a gyógynövényekről, és a gyógyító praktikákról. Nekik köszönhető, hogy az ősi tudás nem veszett el, hogy az évezredes gyakorlat nem halt ki.

A gyógynövények azonban ugyan olyan körültekintéssel és átgondoltsággal alkalmazhatók, mint bármely más, hatóanyagot tartalmazó gyógyhatású készítmény. Ami az egyiknek enyhülést hoz, másoknak méreg lehet! Ne is bonyolítsuk, gondoljunk csak a hashajtó-hasfogó főzetek tévesztésére!

Gyógyteák, főzetek

Fűben, fában, vízben az orvosság...

icon-img-5

Okosan ízesítsünk

A gyógyteák hatásait erősíthetjük és gyöngíthetjük is. Okosan ízesítsük!Van mikor a méz sem megfelelő, kérjünk tanácsot!

 

icon-img-6

A gyógytea gyógyszer

Ne felejtsük, a gyógyteák hatóanyagot tartalmaznak. Mindig vegyük figyelembe, milyen gyógyszereket szedünk mellette!

icon-img-1

Törekedjünk az egyensúlyra!

A gyógytea önmagában nem mindig segít! Fontos és jó dolog a népi bölcsesség használata, de, ha igazán baj van, forduljunk orvoshoz!

icon-img-2

Megfelelő főzetek

A gyógyteák egy része bárki számára ajánlható, viszont vannak olyanok, amelyeket csak “receptre felírva” érdemes fogyasztani.

custom-offer-decor

A recept szerint készítsük!

A különböző gyógynövényteák csak megfelelően elkészítve adják át hatóanyagaikat. Ügyeljünk az ajánlott elkészítésre!

icon-img-4

Adjunk időt a gyógyulásra!

A gyógyteák egy része azonnal enyhülést hoz, mások csak kúra szerűen alkalmazva fejtik ki áldásos hatásukat. Adjunk időt magunknak és a természetnek! Ne türelmetlenkedjünk!

Gyógynövényeknek nevezzük azokat a növényeket, melyek különböző módon felhasználva jótékony, gyógyító hatást gyakorolnak a szervezetre. Legtöbbször a növények egyes részeit (például virágát, levelét, termését) használják fel gyógyászati célokra, és ebből vonják ki valamilyen módszerrel a hatóanyagot. Maga a hatóanyag a növény anyagcsere terméke, amely a növény életfolyamatait szabályozza. Bizonyos növények egy adott szervre vagy szövetre fejtik ki hatásukat, ezek az ún. adaptogén hatású növények, és vannak általános hatású növények, melyek immunrendszer erősítők, segítik és szabályozzák az anyagcsere és emésztési folyamatokat, a belső környezet állandóságát (homeosztázisát).
Gyógynövények (ható)anyagai: vitaminok és ásványi anyagok, erjesztők, alkaloidák, glikozidák, cserzőanyagok, keserű anyagok, szaponinek, illóolajok, növényi zsírok, növényi fehérjék, aminkolintartalom, flavonidok, kumarinok, növényi szénhidrátok, kovasav, fitocidák, tejnedvek, lektinek, toxinok.
Pácienseim kezelése során előszeretettel alkalmazok gyógynövényeket, melyek különböző módon felhasználva jótékony, gyógyító hatást gyakorolnak a szervezetre. Helyes alkalmazásuk (a gyógyszerekkel szemben) mellékhatást nem eredményez.
A gyógynövények különféle tulajdonságait, jellemzőit próbálom a lehető legszorosabb összhangba hozni a kezelt személy adottságaival, alkati sajátosságaival.
Fontosnak tartom még a méregtelenítő kúrák szerepét is, melyek szervezetünk felfrissítését, megtisztulását segítik elő. A kúrák összeállításánál minden esetben figyelembe veszem a páciens problémáját, alkatát, életvitelét. A méregtelenítő kúráim receptjei Nagy-Magyarország területéről valók, melyeket még régi népi megfigyelések alapján, javasasszonyok alkalmaztak, s melyek azóta is jól bevált gyógymódként szolgálnak. A receptek otthon is könnyen, olcsón, kis időráfordítással elkészíthetőek. Különböző problémákra más-más kúrát kínálok, hogy aztán a kúra végeztével a páciens sikeresen elinduljon az öngyógyulás felé.

A teánkat mindig frissen készítsük!

Ne használjunk fém eszközöket!

Teáinkat a recept szerint készítsük, fogyasszuk!

Élvezzük a teázást, hatásosabb lesz!

hu_HUHungarian