A pajzsmirigy alulműködése esetén jódban gazdag táplálékot ajánlott fogyasztani. A szerves jód nagyszerű forrásai lehetnek a tenger friss termékei: rák, hal, ehető fekete kagyló, gránátgarnéla, barnamoszat.
Népi gyógymódok:
1. 10 dkg mazsola, 10 dkg aszalt sárgabarack, 10 dkg szárított füge, az egészet kb. fél órán át hideg vízbe ásztatjuk, hozzáadunk 10 dkg megmosott és húsdarálón ledarált zöld diófalevelet, és zöld diót a burkával együtt (május közepén szedett diót lehet felhasználni,), valamint 3 db közepes méretű citromot héjastul. Összekeverjük az összetevőket, majd annyi mézet adunk hozzá, amennyi ellepi az egészet. Egy hétig jól lezárt befőttes üvegben, szobahőmérsékleten érleljük. Egy-két evőkanállal együnk belőle napi 2-3 alkalommal evés előtt 20-30 perccel. Hosszú ideig szedhető a pajzsmirigy működésének javítására. Nagyszerű, általános immunerősítő.
![](https://maskeppgyogyit.hu/wp-content/uploads/2018/08/fruit-1832538_1920-1024x306.jpg)
2. 1 pohár frissen centrifugázott almaléhez hozzáadunk 1 csepp jódot (5%-os szeszes oldatot). Napi 1 alkalommal evés után fogyasszuk. A terápia 4-6 jétig tart. Szükség esetén meg lehet ismételni.
3.A jód 5%-os szeszes oldatával immunerősítő terápiát végezhetünk. Az influenza megelőzése céljából általában jó a tapasztalat, a megbetegedés esélye tizedére csökkenthető.
Figyelem!A jód érzékenyek a következő terápiát ne alkalmazzák!A terápia sémája a következő.
1. nap-1 csepp jód oldatot 1 dl meleg tejben 1-szer egy nap evés előtt fél órával
2. nap-2 cseppet 1 dl tejben egyszer egy nap
3. nap-3 cseppet 1 dl tejben egyszer egy nap
4. naptól a 6.napig minden nap 1 cseppel növeljük az adagot.
7. nap -7 cseppet 1 dl tejben napi 1 alkalommal
8. nap- 4 cseppet 1 dl tejben napi 2 alkalommal
9. nap első alkalommal 4 cseppet 1 dl tejben, második alkalommal 5 cseppet 1 dl tejbe tejben
10. nap- napi 2 alkalommal 5 cseppet 1 dl tejben
11. nap-először 5 csepp, majd 6 csepp egy dl tejben
12. nap- 4 cseppjével 1 dl tejben napi 3 alkalommal
13. nap – 4csepp-5 csepp, 4 csepp
14. nap – 4csepp, 6csepp, 4 csepp
15. nap- 5 csepp 3 alkalommal
16. nap- első evés előtt 5 csepp 1 dl tejben. Második evés előtt 6 csepp 1dl tejben, harmadik evés előtt 5 csepp 1 dl tejben
17. nap első evés előtt 5 csepp, második evés előtt 7 csepp, harmadik evés előtt 5csepp
18. nap 6 cseppjével 1 dl tejben napi 3 alkalommal
19. nap- reggel 6 csepp, délben 7 csepp, este 6 csepp
20. nap – reggel 6csepp, délben 8 csepp, este 6 cseppet 1dl tejben
A következő 20 napban a napi adagot 1 cseppel csökkentjük minden nap, tehát ugyanez a séma, csak visszafele.
A tej a gyomor-béltraktus irritálásának megelőzésére szolgál. A terápiát évi 2 alkalommal ajánlatos elvégezni: tavasszal, a vitaminhiányos időszakban, majd nyáron, amikor a szervezetből az ásványi anyagok, és a jód is az izzadás miatt intenzívebben ürül.
Harmadszor esetleg téli időszakban is elvégezhetjük, influenza szezon kezdetén.
A szervezet jódszükségletét egy egyszerű teszttel elvégezhetjük a következő módon. Fessünk 5%-os alkoholos jódoldattal rácsot a karunkra. Talpunkra, vagy akár a vállunkra. Ha 24 óra múlva a rács magától eltűnik (felszívódik) a bőrfelületről anélkül, hogy lemostuk volna, jelzi, hogy szervezetünknek szüksége van rá. A Kárpát-medence, így Magyarország is jódszegény vidék, az emberek többsége jódhiányos.
![](https://maskeppgyogyit.hu/wp-content/uploads/2018/08/honey-823614_1920-1024x685.jpg)
Pajzsmirigy stimuláló keverék
Hozzávalók:
-30 dkg zöld dió(májusban szedve, amikor még nem csontosodott meg a belseje, ilyenkor, ha egy gombostűt beleszúrunk, tejszerű nedv buggyan ki belőle) húsdarálón ledarálva
-1/2 liter 40%-os etilalkohol (gabonapálinka)
-1/2 l tiszta forrásvíz
-1/2 liter virágméz, jó minőségű
-20 dkg apróra őrölt propolisz (könnyebb összezúzni, ha fél napra mélyhűtőbe tesszük előtte)
Elkészítése:
A megmosott és megdarált diót, apróra zúzott propolisszal egy 3 literes befőttes üvegbe kell szórni, ráönteni a mézet, az alkoholt és a vizet. Sötét, meleg helyen kell tartani (35-40 Celsius a legideálisabb, magasabb nem lehet, mert a gyógyító hatóanyagok megsemmisülnek benne, és csupán jóízű diólikőrt nyerünk). 3-6 hónap között legyen az érlelési idő, ezután készen áll a fogyasztásra. Adagolása napi 1-3 alkalommal 1 evőkanál. Kitűnő erősítő szer.
Jódérzékenyek és pajzsmirigy túlműködésben szenvedők ne fogyasszák!